Nyt on sinun vuorosi loistaa!

Teos Nyt on sinun vuorosi loistaa: Esiintymisen kielen opas (2021) on tehokaksikko Niina Sainiuksen ja Kikka Pohjaväreen käsialaa. Se kertoo kädestä pitäen, miten esiintyä luontevasti ja kuinka ankean esitysaineiston voi muuttaa briljantiksi vaikuttajaksi.

Jopa se hiljainen taustahenkilö voi kasvaa rohkeaksi puhujaksi, kun hän kokee, että hänellä on Asiaa.

Esiintyminen on taito, jonka jokainen voi oppia, ja kirjan Nyt on sinun vuorosi loistaa kirjoittajat vieläpä väittävät, että matka varmaksi esiintyjäksi on käsittämättömän lyhyt.

Moni on varmaan jäänyt polkemaan paikoilleen omalla työurallaan, koska uuteen pestiin tai vastuualueeseen kuuluisi esiintymistä ja toisten kouluttamista. Kirja Nyt on sinun vuorosi loistaa antaa avaimet käteen kaikille, jotka harkitsevat esimiesasemaa tai koulutustehtäviä sekä niille, jotka “joutuvat” jo nyt esiintymään eli viestimään työnsä puolesta.

Viestiminen tai esiintyminen on vaikuttamista. Se on myös taitolaji, jota voi opetella alusta pitäen. Kirjassa annetaan käytännöllisiä pikkuvinkkejä kuten hyvä ryhti, hymy, katsekontakti, mutta myös syvällisempää opastusta vaikuttamisviestintään.

Kirjoittajilla on Asiaa

Esiintymisvalmentaja Niina Sainius on kouluttanut monia ammattilaisia esiintymään ja viestimään entistä vakuuttavammin. Kirjassa hän kertoo, mitä esiintyessä kannattaa käytännössä tehdä ja miten esiintymisjännitystä selätetään. Lisäksi hän paljastaa maagisen kaavan, jolla myydään melkein mitä vaan, tai no, ainakin sillä viestin pitäisi mennä perille.

Lukija pääsee seuraamaan erilaisten henkilöiden valmennuksia tapausesimerkkien kautta. Esiintyminen on vaikuttamista ja työelämätaito, joka voi muuttaa koko uran ja elämän oikein ymmärrettynä.

Kyseessä on esiintymisen kielen opas eri alojen ammattilaisille: esimiehille, myyjille, tutkijoille, insinööreille, opettajille, opiskelijoille, johtajille, projektipäälliköille, yrittäjille, juontamistehtäviin pyrkiville ja työelämän aloittelijoille.

Niina Sainius on erikoistunut sanattoman viestinnän tehokeinoihin ja kehittänyt Vaikuttavan Esitysaineiston Maagisen Kaavan™ ja erilaisia ihmistyyppejä loistamaan ohjaavan valmennusmenetelmän.

Kikka Pohjaväre on toimittanut ja kirjoittanut tätä kirjaa sekä työskennellyt toimittajana ja juontajana sekä journalismin lehtorina yliopistossa. Hän on perustanut Vierumäellä Mediapajan ja Viestintäinstituutin sekä opettaa esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja.

Palvelu on ihmisten aitoa kohtaamista, hyviä tapoja, huomaavaisuutta, yhteistyötä, asiantuntevaa viestintää, kykyä välittää riittävä määrä tietoa, sivistystä, hienotunteisuutta ja myönteistä energiaa.

Esiintymisen kieli

Sainius (kuvassa) ja Pohjaväre väittävät, että kyse on esiintymisen kielestä, jonka voi oppia niin kuin minkä tahansa kielen. Sekä ekstrovertilla suupaltilla että introvertilla sivustakatsojalla on paljon opittavaa tästä kirjasta. Se ei ole henkilöille, jotka jo uskovat osaavansa esiintyä tai myydä, vaan niille, jotka uskaltavat tarkistaa omat speksit, vaikka olisi tehnyt jokseenkin menestyksekästä myyntityötä viimeiset 30 vuotta.

Pidän kirjassa siitä, että se on helposti lähestyttävä ilman ammattijargonia. Se antaa äänen myös Maan hiljaisille. Se suorastaan kehottaa kuuntelemaan, ei niitä, joiden suu vaahtoaa jo valmiiksi hyviä kehitysideoita, vaan niitä, jotka eivät meinaa aluksi saada sanaa suustaan, työpaikkojen jäykissä kokoushuoneissa.

Kirjasta jäi mieleen se, että puheella voi vaikuttaa ja jopa edetä uralla. Ujosta jännittäjästä voi tulla kokenut esiintyjä, esiintymisen kielen taitaja. Kyse ei ole esiintymisestä näyttelemisenä, eikä siitä, että omaa persoonaa lähdettäisiin muuttamaan. Kyse on hienosäädöstä.

Vaikuttava puhe tai esitys voi olla pienestä kiinni. Yleensä ihminen vakuuttaa muut ihmiset, kun hän on aidosti omistautunut omalle asialleen. Jos oma tuote ei kiinnostaa myyjää itseään tai jos tutkija ei ole oikeasti kiinnostunut tutkimuskohteestaan, niin eihän minkäänlaista innostusta tai innostunutta vuorovaikutusta pääse edes syntymään.

Kirja Nyt on sinun vuorosi loistaa kertoo kädestä pitäen, miten tehdään onnistuneet diat paitsi myynnillisesti myös akateemisesti. Miten saada asia perille yleisölle, joka ei jaksa tänä digiaikana keskittyä liian pitkiä aikoja? Se kertoo myös, miten innostaa toiset mukaan etänä.

Tunnistatko itsesi näistä stereotyyppisistä valmennettavista? Oletko ehkä sekoitus muutamaa tyyppiä? Johanna Jännittäjä, Mikko Myyntimies, Anne Ammatinvaihtaja, Ilpo Insinööri, Nita Näkymätön, Jorma Johtaja, Veera Väitöskirjantekijä, Esa Esimies, Essi Elämävalmentaja ja Jesse Juontaja?

⭐⭐⭐⭐⭐

Kirjoittanut: Tea Holm, somesisällöntuottaja ja bloggaaja

Tunnistatko itsesi kuvan henkilöistä, jos olisit esiintymisvalmennuksessa?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s