Elämäntaito

Joogan historia: Erakkomajoista kuntosaleille

Joogan historia (Matti Rautaniemi) on uudistettu ja laajennettu painos. Alun perin se julkaistiin nimellä Erakkomajoista kuntosaleille: Miten jooga valloitti maailman, joka on loppuunmyyty. Painokset ovat vuosilta 2015 ja 2020. Olen lukenut molempia painoksia – ja pidin.

Toisin kuin joogamyytti, kirja ei väitä, että joogan monien muotojen alla on muuttumaton ydin. Sen sijaan teos Joogan historia vastaa kysymykseen siitä, miten joogasta tuli sellaista kuin sen nyt tunnemme.

Muinaisen Intian erakkomajoista globaaleille kuntosaleille

Jooga on kulkenut pitkän matkan. Patanjali (k. 150 eKr.), Yogasutrana tunnetun tekstin kirjoittaja, edusti niin sanottua klassista joogaa, joka on kaikkien maailmassa nykyisin harjoitettujen joogamuotojen perusta.

Modernilla joogalla tarkoitetaan ensisijaisesti joogamuotoja, jotka ovat syntyneet intialaisen ja länsimaisen kulttuurin vuorovaikutuksessa 1800-luvun puolivälin jälkeen.

Modernin joogan harjoittamisesta

Moderni jooga jakautuu pääasiallisesti kahteen suuntaukseen: tunnustukselliseen ja psykosomaattiseen joogaan. Tunnustuksellisella joogalla tarkoitetaan suuntauksia, joissa joogaa harjoitetaan osana laajempaa uskonnollista maailmankuvaa.

Useimmat karismaattisten gurujen ympärille muodostuneet liikkeet, kuten Hare Krishna -liike ja Oshon seuraajat, ovat tunnustuksellista joogaa. Länsimaissa harjoitettu jooga kuuluu yleensä psykosomaattisen joogan kategoriaan. Painopiste on uskomusten sijaan tiettyjen tekniikoiden harjoittamisessa. Harjoittajat saattavat käydä joogakoululla, mutta kyse ei tavallisesti ole sitoutumisesta minkään liikkeen oppeihin. Joogaharjoitus itsessään on toiminnan keskiössä.

Mikä on oikeaa joogaa?

Teos Joogan historia ei ota kantaa siihen, mikä on aitoa tai alkuperäistä joogaa. Sitä lukemalla voi päästä selville joogan monipuolisesta ja rikkaasta historiasta.

Rautaniemi muistuttaa, että vaikka olisimme kuinka vakuuttuneita oman joogamme aitoudesta ja paremmuudesta muihin nähden, niin se ei poista tosiseikkaa, että joogatyylejä on useita satoja. Ja jokainen tietysti pitää juuri omaansa parhaana ja oikeana.

Joogan käsikirja kaikille

Kyseessä on todellinen joogan käsikirja. Matti Rautaniemen mukaan joogailmiön sisäiset erot ovat niin suuria, että niitä on mahdoton sivuuttaa. Teos Joogan historia kertoo, miksi kaikkia näitä asioita on kutsuttu joogaksi.

Kirjasuositus kaikille, jotka haluavat tietää lisää soturijoogeista, joogan leviämisestä länteen tai tantrasta sekä kaikesta siltä väliltä, kuten guruista ja hindulaisuudesta, sekä saada vastauksen kysymykseen, onko jooga uskonto.

Kirjoittanut: Tea Holm, FT, TM

Joogan harjoittaja tai viikonloppujoogi voi hyötyä joogan historian tuntemisesta. Jos joogaharjoitus on osa elämää ja jos käyttää siihen paljon aikaa sekä rahaa, niin on kenties hyvä tietää, mistä on kyse. On myös johdonmukaista haluta ymmärtää paremmin elämänlaatua parantavien harjoitusten luonnetta. Sitä paitsi joogan historiassa on monia kiinnostavia hahmoja ja tarinoita, jotka liittyvät lisäksi maailmanhistorian merkittäviin tapahtumiin.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s