Tarina

Noiduttu takki ja muita kertomuksia

Noiduttu takki ja muita kertomuksia (Dino Buzzati) on suomennettu nyt ensimmäistä kertaa. Novellit on suomentanut Leena Rantanen, joka on kirjoittanut teoksen jälkisanat ja joka on itsekin kirjailija*. Aiemmin suomennetut teokset Buzzatilta ovat Tataariaro ja Muuan rakkaus.

Vastikään suomennetut lyhytkertomukset ovat paitsi maagisia myös osittain elämässä kiinni. Ne voisivat olla totta tai ainakin mahdollisia. Vai ovatko ne sitä marsilaisineen ja kuoleman enkeleineen?

Monta kertomusta

Kirja sisältää yli 20 kertomusta. Jokainen on aivan oma maailmansa. Mantteli kertoo äidin ikuisesta tuskasta ja Seitsemän kerrosta sanatorion todellisuudesta, jonka haluaisi kieltää. Aihe on ajankohtainen, koska sairaana sairautensa haluaisi kieltää. Mutta joskus ajaudutaan tilanteeseen, jossa jäljellä on enää vain toivoa tai todellisuuden kieltämistä.

Kertomus Lentävä lautanen on absurdi. Samalla se on mielikuvituksellinen, tarkkanäköinen ja kapinahenkinen sekä leikkisä. Joissakin tarinoissa on vakava sävy kuten kyseenalaistavassa kertomuksessa Albert Einsteinista. Einsteinin kaavat kuvaavat maailmankaikkeutta mutta myös ihmisluontoa: atomipommi näki päivänvalon niiden vuoksi.

Hyvyys vastaan pahuus

Hyvän ja pahan vuoropuhelusta syntyvät kertomukset. Kertomuksessa Pyhän Antoniuksen kiusauksista säätiedotus ennustaa selkeää säätä ja heikkoa tuulta. Lämpötila on vuodenaikaan nähden normaali. “Saatanasta ei minkäänlaista mainintaa.” Ja silti seurakunnan nuori apupappi kuvittelee pilvistä perisyntiä.

Kirja houkuttelee lukemaan kaikki kertomukset kuten Riemuvoitto ja Noiduttu takki sekä Koiran mietteitä. Noidutussa takissa jumalainen raha saa ihmisestä vallan. Hänen omatuntonsa kolkuttaa, mutta siitä huolimatta hän toimii vastoin parempaa tietämystään kerta toisensa jälkeen.

Kirjailijasta

Italialainen Dino Buzzati (k. 1972, Milano) oli lehtimies, joka oli suorittanut oikeustieteen tutkinnon sukunsa mieliksi. Hänen kutsumuksensa oli kuitenkin muualla. Se oli sanoissa ja lauseissa. Aikuisten saduista tuli tragikoomista mestariainesta.

Buzzati aloittaa tarinat arjesta. Sitä seuraa todellisuus, joka saattaa olla totta tai mielikuvitusta. Kuolema on läsnä. Ihmisten aika kuluu älyttömään odotukseen, ja joskus he tekevät vääriä valintoja. Huonosti käytetty elämä ja myös sen loppuva luonne luovat kauhua.

Basam Booksin kuvaus

Dino Buzzatin (1906-72) kertomuksia vihdoin suomeksi! Dino Buzzati oli 1900-luvun merkittävimpia italialaisia kirjailijoita, omaperäinen, kaukaista sukua Kafkalle ja Poelle, ja ällistyttävän ajankohtainen.

Hänen pääteemansa on hukkaan menevä aika, kuinka se kuluu väärässä odotuksessa, päättämättömyydessä, pelossa. Hän tuo ahdistavaan arkeen fantasiaa, huumoria ja näyttää ihmisen typeryyden ja ahneuden. Silti monessa kirjan kahdestakymmenestäneljästä kertomuksesta on myös hyvä annos hellyyttä.

*Avioliittoon ranskalaisittain ja muita kertomuksia Pariisista

#elämä #tragikomiikka #kertomukset #novellit #käännökset #kaunokirjallisuus #italiankielinen #kirjallisuus #noiduttutakki #kaunokirja #BasamBooks

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s