Aistivoimainen taikamatka

Lastenkirja Taikamatka vie lapsen aistien kautta tutkimaan maailmaa. Vaihtoehtoiset tarinankerronnan tavat ottavat hyvin huomioon kuulijan. Asioita ja niiden ominaisuuksia kuten värejä voi vaihtaa lennossa, lukiessa.

Kirjan kirjoittaja Maria Nordin on kolmen lapsen äiti, mikä näkyy kirjoitustavassa ja lapsen maailmaan eläytymisessä. Taikamatkassa lehdet rapisevat ja kuralammikoista juodaan kaakaota (siis leikisti).

Aistivoimaisen kerronnan avulla tapahtumia ei vain kuvittele, ne myös ikään kuin aistii.

Uudenlainen lastenkirja

Kyseessä on uudenlainen ja erilainen, elämyksellinen ja aistivoimainen lastenkirja, joka vetoaa lapseen aistivoimaisuutensa kautta. Kirjaa Taikamatka on mukava lukea, koska sen fontti on riittävän suurta.

Sen kuvitus myös ruokkii mielikuvitusta. Minkäköhänlaisena lapsi kuvitteli, koki ja näki sen kaiken?

On taito asettua lapsen tasolle ja kirjoittaa kuin lapsen kokemuksesta. Maria Nordinilla on sellainen taito. Parasta on, että Taikamatka rauhoittaa sekä lasta että aikuista. Lukijaansa.

Taustalla Free to Heal -menetelmä

Kirjassa voi hyödyntää sitä sen enempää painottamatta tai korostamatta Free to Heal -tietoisuusmenetelmää. Kirjaa lukiessa lasta ei oikeasti altisteta allergeeneille, mutta tietyille asioille kuten maidoille voidaan luoda positiivisia assosiaatioita kirjaa lukiessa (mehukannu onkin maitokannu).

En kokeillut kirjaa tässä mielessä, mutta kyseessä on lupauksensa mukaisesti rauhoittava ja rentouttava sekä meditatiivinen satukirja. 9-vuotias tyttäreni selaili ja luki sitä hetken itsekseen ja totesi, että se on tylsä. Se oli oikeastaan paras palaute: se on rauhoittava.

Hänelle rauhoittuminen yöhön on todella haastavaa, niin on ollut aina. Toivoinkin, että tästä kirjasta olisi apua nimenomaan rauhoittumiseen ja kierrosten laskemiseen sekä ajatusten tyynnyttämiseen.

Tehoa tarinankerrontaan

Nordinin tehostekeinoina tarinankerronnassa ovat muun muassa lapsen nimen mainitseminen. Lapseni kysyikin heti ihmeissään ja korvat höröllä, että onko kirjassa tosiaan hänen nimisensä henkilö. On on… ainakin nyt. 🙂

Taikamatka sisältää yhteensä kuusi tarinaa, jotka auttavat paitsi rentoutumisessa myös vuorovaikutuksessa. Tulikin mieleeni, että tästä kirjasta ei ole hyötyä vain kodeissa vaan myös päiväkodeissa, miksei myös kouluissa.

Myös tarinoiden aikuisen voi vaihtaa lapselle läheiseen henkilöön kuten kummiin. Tämä kirja on todella hauska. Kiitos tästä päivästä, kiitos tästä kirjasta Viisas Elämä ja Maria Nordin.

Kirjoittanut: Tea Holm, tietokirjailija ja vapaa tutkija sekä bloggaaja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s