Yliluonnollinen

Henkisyyden harhapoluilla

Henkisyyden harhapoluilla on teologi Aila Ruohon kirjoittama kuvaus henkisyydestä. Olen itsekin teologi, joten oli ihan hauska lukea kollegan kirjaa, vaikkakin se on jo otsikkonsa puolesta tietyllä kannalla. Henkisyyteen liittyy sen mukaisesti usein harhapolkuja.

Kirja toi esiin henkisyydessä vallitsevat uskomukselliset erikoisuudet ja suoranaiset ristiriidat. Jokainen enkeli-, yksisarvis- tai henkisyyden opettaja opettaa aivan omalla tavallaan. Käsitykset enkeleistä ja henkimaailmasta vaihtelevat. Mitään yhteistä linjaa ei ole olemassa. Ei ole yhdistävää jäsenorganisaatiotakaan, jäsenistöä.

Jokainen voi uskoa haluamallaan tavalla, ja toisin kuin kirkko opettaa. Mutta onko se paha asia?

Uushenkisyys on nyt muotia

Uushenkisyyttä kutsuttiin aiemmin New Ageksi. Nykyään puhutaan henkisyydestä tai uushenkisyydestä. Kyseessä on henkinen liike, liikehdintä. Keskusorganisaatiota ei ole. Jokainen paitsi opettaa myös uskoo omalla tavallaan, paljastaa teos Henkisyyden harhapoluilla.

Henkinen ihminen voi seurata samanaikaisesti hyvin erilaisia opettajia, lukea kirjoja, joissa on keskenään ristiriitaisia opetuksia esimerkiksi enkeleistä, uskoa yksisarvisiin ja tonttuihin (muihinkin kuin saunatonttuun) sekä ylimaallisiin avunantajiin henkioppaista suojelusenkeleihin.

Mitään ristiriitaa ei näytä olevan.

Kattava tietopaketti

Aila Ruohon teos Henkisyyden harhapoluilla on kattava tietopaketti uushenkisyydestä. Se on myös silmiä avaava. Kyse ei ole siitä, mihin ihmisen pitäisi uskoa tai mikä on oikeaa teologiaa, vaan mielestäni Ruoho vain teroittaa lukijalle sitä, minkälaisen asian kanssa ollaan tekemisissä.

Yhtenäistä tai yhtä henkisyyttä tai uushenkisyyttä ei yksinkertaisesti ole olemassa. On vain lukuisia opettajia ja opetuksia sekä uskomuksia, joista osa toimii toiselle, osa taas toiselle. Yhtenäisyyttä ei ole käytännössä, eikä edes teoriassa.

Ilmiö on monimuotoinen ja kerrostunut, jatkuvasti ajassa elävä.

Doreen Virtuen uskoontulo

Kirjasta en löytänyt mainintaa psykologin ja enkeliopettajan Doreen Virtuen uskoontulosta. Toki Virtue ehti vuosikymmeniä opettaa henkisyyttä enkeleistä maaenkeleihin ja keijuista ylösnousseisiin mestareihin sekä enkelinumeroihin.

Nyt Doreen Virtuen verkkosivuilla on varoituksia enkelikorteista ja enkeliyhteyksistä. Virtuelta on ilmestymässä kirja Deceived No More. Hän tuli uskoon vuonna 2018. Hän oli myydyin new age -kirjailija. Sittemmin hän alkoi tutkia Raamattua ja koki löytäneensä sieltä etsimänsä. Virtue on yrittänyt saada pois myynnistä New Age -kirjojaan ja -korttejaan, mutta niiden myyntiä on jatkettu siitä huolimatta.

Henkisyys

Henkisyys voi aiheuttaa läheisissä huolta. Ihminen voi olla myös omassa henkisyydessään hyvin dogmaattinen: ei hyväksy minkäänlaista arvostelua tai suostu keskustelemaan maailmankuvansa mahdollisista seurauksista, saati sitten epäkohdista.

Henkisyyden kentältä löytyy kaikenlaista toimijaa ja yrittäjää, kirjaa ja opettajaa. Se kuvastaakin hyvin omaa aikaamme. Kaikkea voi ja saa kokeilla. Teologina en ole huolissani siitä, että ihmiset tutustuvat asioihin ja haluavat ottaa selvää muistakin uskonnoista tai uskomuksista kuin kristinuskosta.

Lopuksi

Olen huolissani tämän kirjan luettuani siitä, jos henkisyyttä aletaan käyttää lyömäaseena. Raamatun kohdalla siitä on jo päästyi, miksei siis henkisyydenkin. On vaarallista, jos ei nähdä kuin se yksi totuus ja jätetään kriittinen arviointi tai keskustelu sikseen.

Teologi Aila Ruoho on kirjoittanut aiemmin neljä kirjaa hengellisestä väkivallasta (2013-2017). Vuokko Ilolan kanssa kirjoitettu vanhoillislestadiolaisuutta käsittelevä teos Usko, toivo ja raskaus (2014) oli ilmestymisvuonnaan Tieto-Finlandia-ehdokkaana.

Psst. Saatavilla e-kirjana BookBeatista.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s