Yliluonnollinen sota 1939-1945 on kuvaus selittämättömistä kokemuksista sodassa

Onko sota koskaan luonnollinen? Eikö se ole luonnoton alusta loppuun? Yliluonnollinen sota 1939-1945 on teos, joka kuvaa talvisodan ja jatkosodan sekä asemasodan vaiheita yksittäisten sotilaiden ja heidän omaistensa näkökulmasta.

Rintamalta tuli monta suruadressia noina sotavuosina. Joskus tieto kulki yliaistillista tietä. Vai osasiko sitä vain odottaa? Muistiin jäivät tapaukset, joissa oli aavistus tai näky kuolemasta kuolinhetkellä. Poika tuli sanomaan viimeiset jäähyväiset kävelemällä kotiinsa ja katoamalla samantien.

Selviytymiskeino

Yliluonnollinen tai selittämätön kokemus saattoi olla selviytymiskeino. Muuta tapaa saada tietoa rintamalta ei ollut. Joskus kello pysähtyi, joskus nähtiin kuolevan kaksoiskappale ikään kuin menevän edellä. Tätä tapahtui niin rintamalla kuin kotipuolessa.

Sodan tapahtumista nähtiin myös unta. Revontulista punainen taivas ja hanki ennakoivat isoa sotaa. Vanha kansa luki ennusmerkkejä. Syksyn keltaiset ja punaiset lehdet näyttivät karmivilta vastasataneen lumen päällä. Sota syttyi.

Näin oudon ilmiön syksyllä 1939 lumen aikaan, kun hanki punersi. Vanhempani sanoivat, että se tietää veristä sotaa, kun hanki punertaa niin kuin olisi vereen kastettu.

Enneunia ja enkeleitä

Enneunet koskivat usein omaa kohtaloa. Nähtiin myös enkelinäkyjä ja ristinmerkkejä taivaalla. Suomi oli altavastaaja, mutta korpisoturi oli tottunut pärjäämään suksilla ja polttopulloilla. Oli pakko.

Näitä kokemuksia lukiessa tuntee olevansa lähellä sotaa ja niitä tapahtumia, jotka ovat myös oman sukuni historiaa. Evankkoon oli lähdettävä kahdesti, eikä toiselta matkalta ollut paluuta vanhalle kotiseudulle, joka oli iäksi menetetty.

600 suomalaista sotilasta näki eräänä yönä Laatokan pohjoispuolella taivaankannella jättiläiskokoisen valkoisen enkelin, joka seisoi selin ja levitetyin käsin itään päin.

Kirjoittajasta ja kirjasta

Kirja on kokoelma tavallisten ihmisten ja suomalaisten sotilaiden muistoja. Selittämättömät kokemukset ovat antaneet toivoa tai ennakkotietoa tulevasta. Ne ovat auttaneet valmistautumaan pahimpaan.

Teos Yliluonnollinen sota 1939-1945 on syntynyt osana Turun yliopiston kulttuurintutkimusta ja Satumaarit Myllyniemen ansiosta. Kyseessä on kokoelma. Se ei välttämättä kerro todellisuudesta mitään sen enempää, mutta se kertoo ihmisen kokemustodellisuudesta ja selviytymiskeinoista pahassa paikassa.

Mies näki unta sota-aikana, että joku miehistä kahlasi vedessä, ja aina se mies, joka kahlasi, kaatui.

Kun mies oli talvisodassa, seisoi hän reppunsa vieressä erään puun suojassa. Oli kova kranaattituli. Joku sanoi hänelle: “Mene toisen puun alle.” Hän totteli ääntä, ja kun hän vilkaisi sen puun juurelle, missä hänen reppunsa oli, niin samassa lensi reppu ilmaan.

Kirja tuli siksikin niin lähelle minua, että isoenoni (mummini veli) katosi sodassa. Hänen kohtalonsa on edelleen suuri kysymysmerkki. Kirjotin siitä tässä artikkelissa.

Kursiivit ovat lainauksia tai mukaelmia kirjasta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s