Salattu Raamattu

Kirjailija Pertti Vehreävesa on opiskellut Oulussa arkkitehdiksi ja toiminut pääsuunnittelijana rakennusprojekteissa. Nykyään hän on vapaa taiteilija, joka on vastikään kirjoittanut teoksen Salattu Raamattu.

Vehreävesan mukaan Raamattu on mysteerikertomus. Hänestä pyhä kirja on vertauskuvallinen: ihminen kehittyy erillisyyskokemuksen kautta valoon, ykseystietoisuuteen.

Jeesus on esimerkki-ihminen. Hänen ihmetekonsa tulkitaan teoksessa esoteerisesti.

Aineesta energiaan

Yliaistilliset kokemukset tulevat ihmiskokemuksen kapean kaistan ulkopuolelta. Arviolta: jos koko energiaspektriä kuvataan 2 m leveänä värähtelykenttänä, aistimme tavoittavat siitä vain 7,5 mm kaistan. Energia aineellistuu maahan ja aineeksi auringonvalon kautta.

Valospektrin seitsemän (7) pääväriä ovat punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, indigo ja violetti. Yksittäisten spektrin värien yhdistelmästä tulee valkoista valoa. Ihminen onkin sateenkaari-ihminen, siis sisäisesti.

Vehreävesa tulkitsee, että Jeesus ruokki kansanjoukkoa viidellä leivällä ja kahdella kalalla, jotka viittaavat viiteen aineelliseen ja kahteen henkiseen aistijärjestelmään. 12 vakkaa jäi tähteiksi, ja seitsemän päävirtaa muodostaa kahdentoista värin spektrin.

Aine on hengen alin olomuoto

Kaikki on lähtöisin Hengestä, henkeä. Aineellinen maailma on seitsemäs energiataso. Ihmisen tulisi toimia ainetta hienommilla energiatasoilla, mikäli hän haluaa muuttaa elämäänsä. Materia muotoutuu lopulta aina mielikuvituksen mukaisesti.

Kirjan Salattu Raamattu mukaan ihmisen sisällä on sisäinen sateenkaari. Ihmisen ja Jumalan liitto toteutuu ihmisen sisäisessä sateenkaaressa. Keho ja tietoisuus kohtaavat näissä voimavirroissa.

Vehreävesa selvittelee Raamatun vertauskuvallisia kertomuksia ja tulkitsee niitä esoteerisesti. Mieleen tulevat tietysti chakrat: itämaisittain.

Kameli = köysi

Jeesus sanoi, että helpompi on kamelin mennä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan. Vertauksen kameli tarkoittaa alkuperäiskielellä myös kamelinkarvoista tehtyä köyttä. Sen voi muokata neulansilmään sopivaksi, mutta ahneus voi viedä voiton.

Rikas nuorukainen haluaa lisää kokemuksia. Hänen matkansa on vasta alkamassa. Vapaa tahto vaikuttaa jokaisessa omaan, salattuun aikaansa, ja jokaisella on oma heräämisaikansa.

Opetuslapset kyselivät hämmästyneinä: Kuka sitten voi pelastua? Ihmiselle se on mahdotonta, mutta Jumalalle kaikki on mahdollista. Vuorisaarnakin on symbolinen kaikkien muiden Raamatun kertomusten kanssa.

Syvällisen elämänmietiskelijän kirja

Kirja Salattu Raamattu soveltuu erityisesti henkilölle, joka haluaa pohtia syvällisesti raamatullisia kertomuksia. Kirjan sisällys on jaoteltu 13 osioon, kuten 1. Aine, energia, ihminen ja uskonto, 2. Maailman luominen, 3. Kadonnut lammas, 4. Kotiinpaluu, 5. Uudestisyntyminen jne.

Jokainen luku kätkee sisäänsä useita pienempiä alalukuja ja raamatunkertomuksia sekä niiden esoteerisia tulkintoja. Kirjasta voi lukea satunnaisesti tietyn itseä puhuttelevan kertomuksen. Kirjan alku kannattaa lukea, jotta tajuaa heti, mistä siinä on kyse.

Kyse ei ole perinteisestä raamatuntulkinnasta. Vaihtoehtoinen ja esoteerinen tulkinta kuvastaa tätä päivää. Elämän voi ymmärtää monella tavalla, kuten Raamatunkin.

Teologina en ymmärrä Raamattua samoin kuin tämä kirja, mutta esoteerisesti sen voi tulkita niin kuin Vehreävesa tekee teoksessaan Salattu Raamattu. Kirja avaa uusia tulkintamahdollisuuksia ja auttaa ymmärtämään esoteerista ajattelua, vaikka ei itse esoteerikko olisikaan. Esoterian harrastajalle tai jo vannoutuneelle esoteerikolle se avaa uusia ovia kulkea ja maisemia katsoa. — Tea Holm, TM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s