Häpeästä valoon

Pappi, sielunhoitaja ja skeematerapeutti Miia Moisio on kirjoittanut kirjan Häpeästä valoon. Kirjan nimi antaa ymmärtää, että häpeä on jotakin pimeää. Se on valon vastakohta tai puuttumista.

Häpeä on olemassa aina jostakin syystä: sillä on sanoma. Masennus oli Moision seuralainen noin 30 vuoden ajan. Masennus, kuten häpeäkin, lähtee usein liikkeelle lapsuudesta.

Vauvan mukana tulee pala Taivasta. Vauva saakin näkyä ja kuulua. Se saa olla tarvitseva. Mutta jossakin kohtaa lapsi ei saakaan olla niin tarvitseva.

Lapsesta tulee oikeastaan sukunsa historiankirja. Se vuorovaikutusmalli, jonka lapsi kotona oppii, seuraa häntä pitkälle aikuisuuteen ja kenties elämän loppuun saakka. Lapsi tarvitsee sekä rakkautta että rajoja, mutta liiallinen huolenpito aivan kuten liiallinen välinpitämättömyyskin on pahasta ja tekee pahaa.

Häpeä on hyvin vaikea tunne. Häpeän myötä jotakin halutaan peittää: paljastamista tai paljastumista pelätään, ja paljon. Häpeä vie ihmiseltä voimat.

Aikaisemmin kiltiksi kasvattaminen oli normi. Kyseessä on Muumien näkymätön lapsi Ninni, joka tuli näkyväksi vasta, kun suuttui ja nauroi. Näkymättömyys seuraa usein myös aikuisuuteen. Se voi näkyä välinpitämättömyytenä ihmissuhteissa ja jopa työnantajan taholta. Ihminen itse sallii huonon kohtelun.

Ihminen ei uskalla vaatia, että hänet nähtäisiin tai kuultaisiin. Muiden katseet ohjaavat oman suunnan. Sellaisessa elämässä ei koskaan ole kaikki hyvin, koska ihminen tunnustelee jatkuvasti ilmapiiriä ja ympäristöä: Miten minun kuuluisi tai saisi tai pitäisi olla? Että muilla ihmisillä olisi hyvä. Ja ettei tulisi sanomista.

Kirja Häpeästä valoon kertoo siitäkin, kuinka lapsuudessa saatu rakkauspohja lisää resilienssiä eli sopeutumista myös haastaviin olosuhteisiin. Kun elämässä tulee vastaan kriisi, ihminen reagoi kuten on oppinut reagoimaan lapsena. Sisäinen lapsi kaappaa vallan hyvässä tai pahassa. Se voi reagoida automaattisesti tunteella. Se voi edistää asioita tai lamaannuttaa.

Sukupolviset taakat ja traumat ovat nekin jotakin solumuistissa olevaa. Jokainen lapsi on oman aikakautensa kasvatti. Mutta vahingoittava vanhemmuus vahingoittaa myös lasta. Se on läsnäolotonta, vaativaa ja jopa rankaisevaa. Se voi olla myös liian uhrautuvaa tai lapseen ripustautuvaa tai sitten rajatonta tai lapsen ehdollisesti hyväksyvää.

Lapsen kasvatuksella on siis väliä. Nykyään ongelmaksi on noussut koulukiusaaminen somessa. Muut määrittelevät sen, millainen minun itseni täytyy olla. Häpeä merkitsee suunnilleen samaa kuin kelpaamattomuus, vajavuus, vääränlaisuus, arvottomuus ja riittämättömyys. Taustalla ovat huonot kokemukset ja sitä kautta uskomukset.

Lapsella voi olla useita kokemuksia, joissa hän on tuntenut olevansa “nolo”. Suomalainen kulttuuri onkin osittain häpeäkulttuuria. Voidaankin kysyä, mitä häpeä ihmiselle sitten tekee. Häpeänappi voi olla joillakin herkässä: Moisio kuvailee häpeänapin pohjaan painumista kovana stressitilana ja myös hätätilana. Hävettää, nolottaa ja tekisi mieli muuttua näkymättömäksi.

Nykyiset erilaisuuden hyväksymistä edistävät kampanjat murentavat jatkuvasti ja tehokkaasti häpeäkulttuuria. Kaikenlaiset ihmiset saavat näkyä ja kuulua. On aika tulla pimeästä valoon, omana itsenä. “Perillä tiedät, että kaikki sinussa saa olla.”

“Valo paljastaa kaiken.” Teos Häpeästä valoon kertoo lukijalle, miten voi oppia kohtaamaan tunteen, joka on niin äärimmäisen vaikea kuin häpeä. Se antaa ymmärtää, että satuttavasta häpeästä voi vapautua. On vain opittava katsomaan sinne, missä rakkaus asuu: sielun sopukoissa ovat sekä varjot että kauan kaivattu valo.

Kirjoittanut: Teologi Tea Holm

Saatavilla mm. Elisa Kirjasta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s