Tieto

Teos Magian lumo on vihdoin nähnyt päivänvalon

Olen kirjoittanut tietokirjan Magian lumo. Se valmistui alun perin toissavuonna. Kustannustoimitus viivästyi koronan takia. Kun kirja vihdoin ilmestyi 1.11.2021 tultuaan Helsingin Kirjamessujen viikonloppuna ulos painokoneesta, niin minulle kirja oli vanha tuttu. Olenhan jo pitkällä työstämässä kolmatta tietokirjaani esoterian historiasta. Kaikelle on kuitenkin aikansa. Nyt on tämän teoksen aika.

Magian lumo: William James valkoisen korpin jäljillä (2021) on tietokirjani psyykillisestä tutkimuksesta eli sielua koskevasta tutkimuksesta. Se on itsenäinen teos, joka toimii myös jatko-osana Perhosvaikutus-tietokirjalleni (Basam Books, 2019) spiritualismista, mistä aiheesta väittelin ja julkaisin väitöskirjan Spiritualismin muotoutuminen Suomessa vuonna 2016.

Filosofi William James (1842-1910) on yksi 1800-luvun lopun merkittävimmistä ajattelijoista ja etenkin hänen työnsä psykologian, uskonnonfilosofian ja pragmatismin parissa ovat olleet uraa uurtavia. James tutustui myös spiritualismiin jo 1860-luvun lopulla. Se oli aikakautensa suuri muoti-ilmiö. Spiritualistisina pidettyjen ilmiöiden tutkimus osaltaan synnytti psyykillisen tutkimuksen, jonka johtohahmoja amerikkalainen James oli.

Teokseni Magian lumo on ajankuva ja syväsukellus aiheeseensa. Kirja käsittelee psyykillisen tutkimuksen historiaa toissavuosisadan vaihteessa. William James teki psyykillistä tutkimusta noin 30 vuotta ja oli perustamassa Yhdysvaltoihin psykologisen tutkimuksen yhdistystä. Ajankuvan ymmärtämiseksi kirjassa ovat mukana mm. Madame Blavatsky, tunnetut psyykilliset tutkijat William Crookes, Richard Hodgson, Frederic Myers ja James Hyslop sekä kirjailija Arthur Conan Doyle eli terävä-älyisen Sherlock Holmesin luoja.

Kirja sisältää myös suomalaisten yliluonnollisia kokemuksia. Aineistot on saatu kyselytutkimuksin 2019-2020. Ne liittyvät kuolemanjälkeisen elämän mahdollisuuteen. Kiitos kaikille tutkimukseen osallistuneille! Helsingin yliopiston sähköposti ei ole enää käytössä, koska olen valmistunut ja siirtynyt Espoon kaupungin palvelukseen opetustehtäviin.

Kirjoittanut: Tea Holm, FT, TM (holm.tea@gmail.com)

Kansikuva Magian lumosta. Kustantaja: Basam Books

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s