Elämäkerta

Helmi Krohnin ihmeellinen elämä kulttuurivaikuttajana ja spiritualismin edelläkävijänä

Teos Helmi Krohnin ihmeellinen elämä on ansiokas elämäkerta ja kuvaus kirjailija ja kääntäjä sekä Suomen Spiritualistisen Seuran perustajan Helmi Krohnin (1871-1967, Helsinki) elämästä. Se on samaan aikaan läpileikkaus ja syväsukellus Helmin elämään, myös tuntemattomampiin käänteisiin.

Tekijät ovat tietokirjailija Marjut Hjelt, kulttuurihistorian dosentti Maarit Leskelä-Kärki ja Hilkka Oksama-Valtonen, joka on Helmi Krohnin tyttärentyttärentytär, joka on tehnyt pro gradunsa Helmi Krohnista ja kuuluu Krohnin sukuseuran hallitukseen. Ammatiltaan hän on ollut äidinkielen opettaja ja hänet on palkittu Vuoden äidinkielen opettajana.

Kirja kertoo Helmi Krohnista, kulttuuriperheen vanhimmasta tyttärestä, joka oli paitsi monipuolinen kirjailija myös toimittaja ja kääntäjä sekä lastenkirjallisuuden tekijä. Lisäksi hän oli neljän lapsen äiti. Avioliitto kielitieteilijä Eemil Nestor Setälän kanssa täyttyi yhteisestä työnteosta ja ison perheen kasvattamisesta mutta päättyi avioeroon vuonna 1913. Avioeron jälkeen Helmi elätti itsensä ja tyttärensä kirjallisilla töillään.

Työn tekeminen oli yhtä tärkeä kuin perhe. Ne kulkivat käsi kädessä Helmin elämässä. Toisaalta työtä oli pakko tehdä perheen elättämiseksi, toisaalta ei Helmi olisi osannut elää ilman työnteon iloa. Kirjallinen työ oli hänen elämäntyönsä. Se antoi hänelle suurta tyydytystä.

Helmi Krohnin ihmeellinen elämä on tervetullut teos kulttuurihistoriallisesti. Krohnin elämää viitoittivat myös kansainvälisyys ja matkustushalu sekä palava into oppia uutta, mikä näkyi myös spiritualismin Suomeen tuomisesta vasta eläkeiässä. Itseäni kiinnostaa Helmi Krohnin spiritualistinen elämä, koska olen tehnyt väitöskirjan aiheesta. Se on saatavissa e-kirjana nimellä Spiritualismin muotoutuminen Suomessa: Aatehistoriallinen tutkimus.

Helmi Krohn toi elämäkerroissaan esiin naisten historiaa. Naisten asema on ollut tasa-arvokysymys myös spiritualismin parissa. Helmin kiinnostus spiritualismia kohtaan voi selittyä osittain hänen henkilöhistoriallaan, eli hän menetti vanhempansa ennen täysi-ikäisyyttä.

Helmin elämää leimasi henkinen etsintä. Uudenvuodenpäivänä vuonna 1928 Lontoossa hän sai ensikosketuksen spiritualismiin. Hän osallistui spiritualistien kokoontumiseen ja tunsi löytäneensä kotiin. Krohn omisti elämänsä viimeiset noin 40 vuotta henkiselle vakaumukselleen ja vakiinnutti spiritualistisen elämänkatsomuksen aseman Suomessa.

Helmi Krohn ehti tavata kuuluisan Sherlock Holmes -kirjailijan Sir Arthur Conan Doylenkin. Doyle oli vakaumuksellinen spiritualisti, joka luennoi aiheesta muun muassa Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa. Ilmeisesti tapaaminen oli vuonna 1930. (Helmi muisteli paljon myöhemmin eräässä puheessaan sen olleen marraskuussa, mutta A. C. Doyle kuoli heinäkuussa samana vuonna. Muistivirhe liittyy erään puheen pitämiseen ja on selitettävissä korkealla iällä. Helmi oli silloin yli 80-vuotias.)

Kirja Helmi Krohnin ihmeellinen elämä ei keskity pelkästään spiritualismiin, vaan se kertoo Helmin koko elämän tarinan. Lapsuus- ja nuoruusvuosista siirrytään aikuisuuteen kohti elämänkriisiä (avioero) ja sen jälkeistä aikaa. Toki spiritualismia on helpompi ymmärtää osana Helmi Krohnin elämää, jos tuntee hänen henkilöhistoriansa. Joka tapauksessa spiritualismi oli hänelle itselleenkin herätys, yllätys!

Helmi tunsi vanhan ennustuksen siitä, että valo tulee pohjolasta ja pohti tuon valon olemusta. Oliko kyseessä se sama valo, joka inkarnoitui noin 2000 vuotta sitten? Oliko Jeesus soihdunkantaja kaikille kansoille? Spiritualismia Helmi Krohn ei pitänyt muita uskontoja ja katsomuksia parempana oppina. Lopulta kaikkien kansojen ja ihmisten tulisi tehdä sovinto ja tavoitella yhteistä valoa.

Rakkauden oppi oli Helmin ajattelussa erittäin keskeinen ajatus. Kaikista korkein isänmaa ei ollut maan päällä vaan taivaassa, tulevassa elämässä. Se johtaa ihmiset yhteiseen sisaruuteen ja veljeyteen ilman rodullisia, kansallisia tai uskonnollisia tunnuksia, jotka niin usein ovat erottavia tekijöitä ihmisten kesken.

Henkimaailma oli Helmille yhtä todellinen kuin tämä maailma, ja hän olikin Suomen ensimmäinen julkisesti toiminut meedio. Yhteistyö Risto Rytin vaimon Gerdan kanssa oli synnyttämässä spiritualistista liikettä maahamme. Olen iloinen tästä kirjasta, ja uskon, että Helmi Krohn olisi myös sitä. Hän ei ehkä uskonut omana elinaikanaan olleensa merkittävä kulttuurivaikuttaja, mutta hän oli sitä sanan varsinaisessa merkityksessä.

Krohn oli myös rakastettu elämäkertakirjailija, ja hän sai nyt ansaitsemansa oman elämäkerran. Kiitos siitä tekijöille ja Into Kustannukselle. Olen tehnyt historiikin Suomen Spiritualistisesta Seurasta vuonna 2021 työnimellä “75 vuotta henkistä kehitystä”, ja koen, että tiettyä synkronisiteettia on läsnä.

Katso saatavuus kirjan nimellä “Helmi Krohnin ihmeellinen elämä” Adlibriksesta.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s